середу, 12 квітня 2017 р.

Індійська вишивка Шиша


Шиша (shisha) - вид індійської вишивки, що заслуговує на особливу увагу, оскільки сам по собі оригінальний і незвичайний. «Родзинкою» індійської вишивки "шиша" є невеликі частинки дзеркал, обшиті вишивкою, що виблискують під сонячними променями.



Цей вид вишивки можна зустріти в Пакистані і Афганістані.

Слово "шиша" на хінді означає невелике скло.

Дзеркала в вишивці почала використовувати дружина шаха Джахана. Але ще в давні часи ця техніка використовувалася бідняками, які за допомогою слюди домагалися того ж ефекту блиску тканини, що і багатії, чий одяг розшивався золотими і срібними нитками.
Зараз також вишиваються різні вироби, прикрашені індійської вишивкою шиша, особливо часто можна зустріти сумки.Зручно  і практично використовувати в роботі шиша з пластика. Іноді використовують старі CD диски, розрізаючи і підпилюючи їх (треба щоб краю були гладкі, інакше нитки перетираются).

Мусульмани називають цю вишивку Abla.
Друге народження вишивки шиша сталося в Індії в правління шаха Джахана (1628 - 1658), який побудував Тадж-Махал в пам'ять своєї дружини, Мумтаз Махал. Вона, в свою чергу, вважається засновницею техніки використання дзеркал в вишивці, хоча до неї ця техніка була знайома бідним селянам, які використовували замість дзеркал слюду або лискучі крила жучків.

Шиша стали виготовляти зі скла, зворотний бік якого фарбували сріблянкою. Велике дзеркало розбивали на невеликі шматочки. Краї шматочків підпилювали, згладжуючи гострі кути. Краї дзеркальця (паєтки, осколка) не обов'язково повинні бути рівними - вишивка все одно закриє їх, тільки гладкими, щоб не перетерти нитки.

Вважається, що нашиті на одяг дзеркальця, відбиваючи сонячне світло і недобрі погляди, охороняють від злих духів і від пристріту.
Для вишивки шиша використовують шовкові, бавовняні і вовняні тканини з щільною структурою переплетення ниток полотна. Нитки для вишивки можуть бути різного складу і якості в залежності від виду вишивки (шовк, бавовна, металізована нитка).

Потрібно бути обережними при прасування виробу з вишивкою, в якій використовувався пластик, пластикові шиші можуть легко розплавитися від високої температури праски.

Існує величезна кількість різних швів. Вишиті вироби варіюються від найтонших делікатних контурних вишивок до щільних «килимових», повністю заповнюють тканину основи.

Найчастіше використовують фабрично пофарбовані нитки, хоча в деяких частинах Індії до сих пір вишивають нитками, вручну пофарбовані рослинними барвниками. Замість дорогих дорогоцінних каменів і золота використовуються широко поширені матеріали - скляні намистини, дроту різних металів, дзеркала. Але, незважаючи на заміну матеріалів, вишивка, як і раніше залишається барвистою і привабливою. Готові вироби вражають елегантністю і красою.



Немає коментарів:

Дописати коментар