субота, 25 лютого 2017 р.

Лялька-мотанка - оберіг для родини своїми руками


Пропоную вашій увазі просту тканинну ляльку. Гратися традиційною мотанкою цікаво і сучасним дітям!

У давнину лялька-мотанка слугувала сакральним оберегом, тобто виконувала магічну функцію. В наш час майстрині виготовляють обрядові, сувенірні, навчальні та ігрові мотанки. Дітям буде цікаво самостійно зробити іграшку-мотанку з легендою: скажіть малюку, що Берегиня принесе в дім гармонію, достаток і здоров'я.

Матеріали:


  1. шість клаптиків тканини 20х20 см;
  2. стрічка або декоративна шнурівка;
  3. клубок міцних ниток;
  4. ножиці.

Як зробити ляльку-мотанку

В першу чергу робимо голову. Візьміть клаптик тканини світлого кольору, складіть її у кілька разів всередину, щоб вийшла горизонтальна смужка. Наскільки широкою вийшла смуга — такою буде висота голови у ляльки. Далі необхідно скрутити смугу у валик по всій довжині. 
Тримайте валик у руках міцно або зафіксуйте тонкими нитками для надійності.
Оберіть тканину, яку використаєте для обличчя мотанки. Гарно виглядає як біла однотонна тканина, так і візерунчаста, з дрібним ненав’язливим малюнком. Розгортаємо тканину для обличчя таким чином, щоб вона нагадувала ромб. По центру вкладаємо туго скручений валик, накриваємо. Стараємось розправляти лицьову частину, а всі складки заводити назад.

Беремо моток ниток і фіксуємо шию. Згідно з традиціями, намотувати слід за годинниковою стрілкою. Бажано використовувати непарну кількість витків — 5, 7, 9, — залежить від товщини ваших ниток.
Наступним кроком буде створення хреста на обличчі. Автентичний сакральний хрест робиться таким чином, щоб накладені одна на одну нитки утворювали в центрі контрастний квадрат. Але адаптуємо цей етап для дитячої творчості. Починаючи від шиї намотаємо вертикальну лінію з нитки на ліву частину голови ляльки, наприклад, 7 мотків за годинниковою стрілкою. Потім виводимо нитку справа від шиї і піднімаємося вгору, знову намотуючи 7 вертикальних витків, цього разу з правого боку відносно тіла ляльки. А далі приступаємо до намотування горизонтальної лінії, яка має проходити приблизно посередині обличчя. Якщо подивитись на голову ляльки зі звороту, перехрещені нитки нагадають зірку. Декілька разів обгорнемо шию ниткою, і можна вважати етап виконаним.

Починаємо створювати елементи одягу ляльки-мотанки. Спідничку з яскравої тканини примотуємо до тіла ляльки одразу під шиєю. Також примотуємо посередині невеликий фартух підходящого відтінку.
Тепер черга для лялькових ручок. Для мотанки підійде звичайний клаптик тканини, скручений у трубочку або гармошку, а з боків зафіксований нитками, як цукерочка. Руки підкладаємо знизу і прив’язуємо нитками хрест навхрест.
Щоб зробити керсеку, необхідно взяти невеликий прямокутний відріз цупкої тканини, та розрізати вздовж до центру, а потім посередині трохи надрізати перпендикулярно. В цей розріз має поміститися шия ляльки. Одягаємо корсетку і за допомогою стрічки робимо пояс на талії. Пов'язуємо голову хусткою.

Ось і все — новостворена лялька-мотанка готова радувати дитину цікавою грою.



Джерело: http://childdevelop.com.ua/practice/3139/










Немає коментарів:

Дописати коментар