неділю, 19 лютого 2017 р.

Угорська вишивка



Угорська традиційна вишивка, будучи селянського походження, відрізняється яскравістю, легкістю впізнавання  і різноманіттям. У кожному районі Угорщини існують свої стилі і особливості малюнка, за якими точно можна визначити походження вишивальниці, однак найбільш поширеними  напрямками є тільки два: Матьо і Калочаї.


Знаменита кольорова гладь "Калочаї" є одним з елементів унікального місцевого декору.
З'явилася вона в Калоча (Kalocsa) у другій половині XIX століття, коли слідом за всією Європою, в Угорщині увійшла в моду декоративна біла вишивка з прорізною гладдю (Рішілье) для прикраси постільної і столової білизни в багатих будинках (звідси назва "панське шиття)
Що до техніки, то вона розділилася на два основних напрямки - вишивка гладдю без прорізів і вишивка з прорізною гладдю (рішельє) або на мозаїчній сітці, виконаній голчастим мереживом.
Матьо - так називаються жителі міста Мезйокйовешд, а також прилеглих до нього міст Тарда і Сентіштвана. Цей регіон славиться своїми пишними національними костюмами, на яких майстрині блискучими шовковими нитками вишивають на чорному тлі дивовижні квіткові візерунки, що дали назву цілому напрямку угорської вишивки. Цікаво, що багатою вишивкою прикрашали не тільки жіночі та дитячі наряди, але і чоловічий одяг.
Відмінною особливістю його є велика троянда, розташована центрально на малюнку, і обрамляють її дрібні орнаменти







Немає коментарів:

Дописати коментар