четвер, 30 березня 2017 р.

Лялька-оберіг "Круп'яничка"


 Круп'яничка - слов'янська обережна лялька, що притягає в будинок достаток і багатство. Основним її символом є крупа, яка означає хороший урожай і прибуток. Круп'яничку традиційно робили без обличчя, як і інших обрядових ляльок.

Круп'яничка - лялька, яку ставили на покуті. Вона наповнювалася гречкою, пшоном, рисом, вівсом, перловкою. У голодні неврожайні роки з неї могли відсипати зерна, якщо їжі не вистачало. Іноді робили чоловічий варіант цієї ляльки -Богача.
У кожного виду зерна було власне значення. Наприклад, найдорожчим був рис, тому він символізував багатство, перловка - ситість, гречка - достаток, а овес - силу. Перед посівом жменя зерна бралася з ляльки, а після збору врожаю її наповнювали свіжими зернами. Зовнішній вигляд Круп'янички видавав становище сім'ї: чим худіша була лялька, тим бідніше її господар.
У наш час Круп'яничку часто дарують на новосілля, щоб в новому будинку господарів завжди супроводжували достаток і сите життя. Інший привід для такого незвичайного подарунка - це весілля. Крупенічка допоможе молодим почати нове щасливе життя.

Пропоную майстер-клас з виготовлення ляльки-Круп'янички






Немає коментарів:

Дописати коментар